Opremi svoj dom kot pravi notranji oblikovalec

Vse se začne pri denarju, proračun je ključen dejavnik pri prenovi vašega doma. Vnaprej načrtujte katere kose boste želeli zamenjati ali bodo potrebna še kakšna dodatna dela, kot npr., pleskanje zidu za omaro, obnova tal pod tepihom ipd. Ta korak je najbolj dolgočasen del obnove doma, saj je potrebno dobro razmisliti o vseh možnih stroških povezanih z obnovo doma. Predlagamo, da si elemente obnove razvrstite glede na “nujno potrebno”, “zaželjeno” in “ni nujno”. 

Začnite s pripravo preglednice, v katero boste vnašali cene za vsak element projekta. Vse fiksne stroške vnesite skupaj s stroškovnimi ocenami, ki jih boste kasneje zamenjali s končnimi cenami.

Vedno dodajte dodatnih 10% ali 20% za nepredvidene stroške. Če obnova nebo vsebovala gradbeniških posegov je 10% dovolj.

Ko enkrat določite proračun, se ga držite. Ne predajte se  skušnjavi, da bi sredi projekta povečali svoj “budget”, ker ste zagledali kos, ki vam je všeč, a ga ne potrebujete. Na ta način boste le povečali kup na kosovnem odpadu, raje razmišljajte, kako obstoječe kose “skombinirati” z novimi in prišparajte tam kjer lahko. 

Strokovni nasvet: Če obnova vsebuje gradbena dela, vam priporočamo, da za vsako delo pridobite vsaj 3 ponudbe. To lahko zelo preprosto storite na portalu za povezovanje mojstrov in naročnikov www.omisli.si.

Ustvarite “design concept”

 

Preden porabite kaj od svojega težko prisluženega denarja, najprej razmislite in se odločite za stil ter barvno paleto prostora. Gre za bolj pastelne odtenke, za žive barve ali črno-belo kombinacijo, si želite imeti nagneteno in udobno dnevno sobo ali imate raje preprost videz z malo elementi v prostoru… 

Ustvarite načrt v merilu 

 

Sledi usvarjanje načrta in merjenje prostora. Načrt ne rabi risati arhitekt, notranji oblikovalec ali pa nek super moderen program, dovolj je, če vzamete svinčnik, ravnilo in se poigrate, seveda boste zagotovo potrebovali tudi radirko, a verjemite, da bo zabavno in na koncu bo zadovoljstvo še večje, saj ste sami pretvorili vaše želje v realnost.

Začnite s osnovnim pohištvom

 
Smiselno je začeti s ključnimi elementi v prostoru, kot so sedežna garnitura, stoli, mize ipd. Pri tem koraku je potrebno veliko prilagajanja, saj se le redko zgodi, da vsi vaši “top” kosi pašejo skupaj, zato se bo potrebno določenim odreči in jih zamenjati.
 

Spodbujamo vas, da pri načrtovanju elementov razmišljate tudi o možnosti prilagajanja prostorov v prihodnosti, saj se naši okusi hitro menjajo, v nekaterih primerih pa tudi partnerji… 🙂

Izbira barvne palete

 

Ko ste se odločili za splošno vzdušje in slog ter določili barve na podlagi vašega “design concept-a” in izbrali najljubše elemente je čas za realizacijo

Povečajte merilo

 
Ko ste se odločili za splošno vzdušje in slog ter določili barve na podlagi vašega “design concept-a” in izbrali najljubše elemente je čas za realizacijo.
 

Prav tako kot pri oblačilih je pogosto bolje in na koncu bolj ekonomično (in okolju prijazno) kupiti nekaj kakovostnih kosov, kot številne “kupi hitro” elemente, ki hitro pristanejo na kosovnem odpadu.  

Zdaj pa pridemo do resnično zabavnega dela! Opravili ste težko delo izbire osnovnega pohištva in barve. Z manjšimi in običajno manj dragimi elementi, kot so dodatki, svetila, vzglavniki, rastline, zavese itd., imate vso svobodo, da izrazite svojo umetniško žilico. 

To je vaša priložnost za eksperimentiranje! Počnite to brez strahu, uživajte v tem in zagotavljamo vam, da se boste pravilno odločili.

Poskusite združiti staro z novim, visokokakovostno z nizkokakovostnim, rustikalno z modernim, veliko z majhnim, in se pustite presenetiti. 

Deli članek s prijatelji:

Več člankov

Tvoje mnenje o Japandi stilu

Kontaktirajte nas

+386 (0)70 274 865

info@japandi.si

Sodeluj v nagradni igri

Prijavi se na novičke in osvoji darilni
bon v vrednosti 1000 €.

Nagradna igra velja do 24. 4. 2024

Z uporabo te spletne strani soglašate s splošnimi pogoji poslovanja. © 2024 JAPANDI Team. Vse pravice pridržane.

Scroll to Top