Korenine Japandi stila

V nenehno spreminjajočem se svetu notranjega oblikovanja se Japandi stil pojavlja kot očarljiva mešanica japonske in skandinavske estetike. Japandi stil ni le oblikovalski trend; gre za filozofijo, ki usklajuje najboljše iz obeh svetov.

Medtem ko se spopadamo s kompleksnostmi sodobnega življenja, nas Japandi stil vabi, da poiščemo svoj mir v preprostosti.

Izvor Japandi Stila:

 

Korenine Japandi stila segajo stoletja nazaj, ko so skandinavska oblikovalska načela pridobila mednarodno priznanje. Preprostost, funkcionalnost in minimalizem skandinavskih interierjev so bili sprejeti po celem svetu.

Japonci so že od starega veka znani po njihovih unikatnih in estetsko dovršenih izdelkih, kot so noži in meči iz damascus rezil, templjih, hišah iz bambusa ipd. Japonski stil notranjega oblikovanja je tesno povezan z naravo, kar je v tem slogu globoko zakoreninjeno.

Bit Japandi:

 

Japandi stil ustvarja popolno harmonijo dveh oddaljenih oblikovalskih filozofij. Združuje skandinavsko funkcionalnost in udobnost ter japonsko preprostost naravnih elementov. Rezultat je JAPANDI, funkcionalen, sproščujoč in eleganten stil notranjega oblikovanja. 

Ključni Elementi Japandi stila:

 
  1. Minimalizem: Japandi stil temelji na filozofiji “manj je več”, poudarek je na manjšem številu estetsko dovršenih kosov.  

  2. Naravni Materiali: Uporaba naravnih materialov je ključna. Kamen in les imata osrednjo vlogo, odražata skandinavsko ljubezen do lesa in japonsko spoštovanje kamnin.

  3. Nevtralna Paleta: Umirjena barvna paleta nevtralnih tonov ustvarja pomirjujoče vzdušje.

  4. Funkcionalno Oblikovanje: Skandinavski poudarek na funkcionalnosti je očiten v Japandi stilu. Vsak element ima svoj namen, pohištvo pa je oblikovano z mislijo na funkcionalnost. 

Zgodovina Japandi stila

 

Japandi stil sega stoletja nazaj. Po zaprti meji Japonske, ki je trajala približno 200 let, so skandinavski oblikovalci in umetniki začeli obiskovati Japonsko in hitro postali navdušeni nad njihovim slogom. Bili so zelo navdušeni nad državo, kulturo in vsemi tradicionalnimi izdelki, kar jim je dalo navdih ustvaritev t.i. Japandi stila. 

Del razloga za to, po mnenju tako Rietbergena kot tudi Wijaye, je, da imata ta dva stila veliko podobnosti:

  • Oba visoko cenita preprostost,
  • dobro kakovost,
  • naravne materiale,
  • minimalizem.

Delita si pa tudi podjetniško miselnost, tako še dan danes Kongo Gumi velja za podjetje z najdaljšim obdobjem neprekinjenega poslovanja. Več o tem si lahko preberete v članku https://siol.net/novice/svet/to-so-najstarejsa-podjetja-na-svetu-52205.

Na podlagi njihove podobnosti je bil rojen nov oblikovalski slog imenovan JAPANDI.

Deli članek s prijatelji:

Več člankov

Tvoje mnenje o Japandi stilu

Kontaktirajte nas

+386 (0)70 274 865

info@japandi.si

Sodeluj v nagradni igri

Prijavi se na novičke in osvoji darilni
bon v vrednosti 1000 €.

Nagradna igra velja do 24. 4. 2024

Z uporabo te spletne strani soglašate s splošnimi pogoji poslovanja. © 2024 JAPANDI Team. Vse pravice pridržane.

Scroll to Top